Tuesday, September 13, 2011

Soal jawab bersama Steve Hackett #2

Agak lama aku peram entry ni, jadi sebelum aku terlupa lebih baik publish supaya dapat dikongsi bersama. Soal jawab ini adalah susulan kepada sesi soal jawab yang pernah aku post beberapa bulan lepas.

Steve Hackett

Soalan yang aku tanya sebenarnya merujuk kepada jawapan Steve Hackett berkenaan kumpulan mana yang kini membawa obor bagi muzik prog rock. Dia menjawab, "I think Mews are a prog band in spirit and I loved the Porcupine Tree gig." Ada sedikit kekeliruan, jadi aku pun bertanya..
Hi Steve, before this you said "Mews are a prog band in spirit". I'm a little bit confused, is it Muse or Mew? I'm also curious to know which album/song from them that impressed you. Thanks..

Hi Zulhelmi, it's Muse. The album that impressed me was The Resistance.

Mulanya aku ingat Mew sebab album baru Mew, No More Stories Are Told Today.. (2009) macam agak menarik bagi aku tapi aku silap sebab apa yang dia maksudkan ialah Muse. Dalam temubual baru-baru ni yang disiarkan dalam laman web Steve Hackett, dia ada cakap antara sebab dia suka Muse dan album The Resistance (2009) .
I enjoyed Muse. I liked the "Resistance" album. I think it was really interesting. One of the things I liked was the fact that one minute it could be rock music and the next it was classical music. The influences were paraded so openly. Music with technology and also the emotional vocal style.
Sememangnya Steve suka dengan muzik klasikal tapi bila dia cakap dia suka album Resistance daripada Muse, sesuatu yang baru bagi aku..


Salah satu lagu dalam album The Resistance.

5 comments:

  1. hhmmmm... muse favourite aku, namun album The Resistance belum benar menghairahkan aku.. mgkin kena pham lebih mndalam kot...

    ReplyDelete
  2. Dr. Ben,

    tau tak Steve Harris cakap album Foxtrot (Genesis) ialah album yang paling dia suka?

    ---

    Mr. Fix,

    aku pun rasa macam tu. sekali dengar macam tadak hook. tapi disebabkan Steve Hackett cakap dia suka, aku ingat mau gali balik album tu..

    ReplyDelete