Saturday, September 24, 2011

AC/DC: Family Jewels (DVD) dan keluaran penting lain yang harus dimiliki

Aku sebenarnya bukan peminat AC/DC tapi aku ada seorang adik yang suka mengumpul barangan AC/DC. Antara yang baru dibelinya ialah AC/DC: Family Jewels (DVD). Sewaktu barang tu sampai dia dah pergi sambung belajar. Jadi buat masa ni, DVD tu berada dalam simpanan aku.

Kalau mengikut perancangan, dia nak beli keluaran terbaru AC/DC iaitu Let There Be Rock (DVD) tapi disebabkan beberapa masalah, Family Jewels dipilih. Walaupun dia dah ada versi lanun, katanya tak puas kalau tak ada yang original. Jadi apa ada pada Family Jewels?

Family Jewels didatangkan dengan 2 keping DVD yang memuatkan koleksi muzik video, live dan promo video dari tahun 1975 hingga 1991. Semuanya berjumlah 40 video yang disusun mengikut tahun dan dibahagikan sama banyak mengikut era penyanyi. Era Bon Scott (1975-1980) dalam disc 1, dan era Brian Johnson (1980-1991) dalam disc 2.


Kepada peminat AC/DC, Family Jewels boleh dikira sebagai sesuatu yang wajib dibeli. Setiap video umpama menunjukkan perjalanan karier dan penglibatan mereka dalam industri muzik, daripada Angus Young seperti baru tamat sekolah pada pertengahan 70an, kepada ledakan "Back in Black" di awal 80an, dan sampailah mereka ketika memasuki era 90an.

Walaupun begitu, kepada die hard fan yang sudah beli, dia jadi macam tak lengkap disebabkan baru-baru ni AC/DC ada keluarkan Family Jewels: Disc 3 yang disertakan dalam box set Backtracks (2009). Box set ni memang terbaik (dapat amp dan macam2 lagi) tapi harganya pun terbaik.

Aku tak boleh mengulas dengan lebih lanjut sama ada berkenaan booklet atau lain-lain disebabkan plastiknya belum lagi dibuka (aku hanya menjaga DVD ni sampai tuan dia datang). Jadi aku search kat youtube kalau ada orang upload video unpacking Family Jewels dan aku terjumpa satu..


Unpacking of the AC/DC Family Jewels DVD set. It comes inside of a digi-pack type DVD case and includes an awesome booklet inside. Disc one includes videos from the Bon era and disc two includes videos from the Brian era until 1991 and a summary of the discography.
AC/DC bagi aku antara kumpulan yang produktif dalam mengeluarkan DVD sejak beberapa tahun lepas. Ada beberapa keluaran penting yang harus dimiliki oleh peminat mereka. Antaranya ialah:

1. AC/DC: No Bull (2000)
DVD pertama yang dikeluarkan oleh AC/DC. Kualiti bunyi kurang bagus tapi rasanya telah diperbaiki dalam versi No Bull: The Director's Cut (2008).

2. AC/DC: Live at Donington (2003)
Dirakam pada tahun 1991. Bukan classic line-up tapi performance AC/DC antara yang paling mantap.

3. AC/DC: Plug Me In (2007)
Menurut adik aku, Plug Me In adalah keluaran yang paling dia puas hati buat masa ini.
Boleh tengok dia punya teaser trailer kat SINI.

4. AC/DC: Backtracks (2009)


Belum lagi dimiliki tapi kalau tengok video kat atas ni memang terasa macam nak beli. Box set dengan packaging yang sangat menarik.

5. AC/DC: Live at the River Plate (2011)
Kualiti gambar terbaik, crystal clear tapi performance pada aku kurang menyengat. Keseluruhannya, masih menghiburkan sebagai meraikan kejayaan tour dan album Black Ice (2008).

6. AC/DC: Let There Be Rock (2011)

Keluaran terbaru daripada AC/DC. Konsert yang dirakam pada tahun 1976 buat pertama kalinya dipersembahkan dalam format DVD. Dengar cerita standart edition tadak special features. Jadi kenalah dapatkan yang collector's edition.

-----------------------------

[Mini Entry] Tribute to Bon
..In Memory..
(1946-1980)


Sebelum dunia mengenal growl death metal, mahupun snarl abang Mus (Megadeth), atau sebelum Dee Snider (Twisted Sister) membuat kacau, di situ adanya Bon Scott..


Live Wire

Thursday, September 22, 2011

4 Recent Videos in My Favorites List

Setelah berbulan tak online dan menonton youtube, ini antara video terbaru di youtube yang dimasukkan ke dalam list favorite channel aku. Seperti biasa, hanya video yang diulang-ulang akan dimasukkan ke dalam list ni.

1. Devin Townsend - Hyperdrive (Acoustic)



Devin Townsend pada aku antara salah satu frontman (metal) yang kelakar dan juga hebat dari segi permainan gitar dengan vokal range-nya yang pelbagai. Waktu aku tengah cari video klip lagu Juular, aku terjumpa satu show dia yang agak baru dan aku rasa bunyi video ni terbaik walaupun rakaman amatur. Lagu paling catchy dalam album Ziltoid the Omniscient (2007), dimainkan secara akustik.

"When I cut my hair off, I lost my ability to sweep (picking).."

2. Blaze Bayley - While You Were Gone (Live)



Sebenarnya aku suka album X Factor, album dia dengan Maiden tapi aku tak pernah dengar apa-apa lagu post-Maiden daripada Blaze. Selepas aku baca beberapa review, aku try dengar satu lagu. Macam best. So, aku try cari versi live dia dan aku terjumpa video ni yang dirakam untuk DVD The Night That Will Not Die.

3. The Entrance Band - Fine Flow (Live)




The Entrance Band antara salah satu band yang menarik perhatian aku. Walaupun aku tahu band ni sebab bassist dia dulu main dengan A Perfect Circle, tapi bunyi dia memang berbeza. Masa mula aku dengar lagu Entrance Band, aku tertarik dengan bunyi gitar dia yang feel semacam. Mood psychedelic mungkin? Lagu Fine Flow ni aku rasa lagu baru dan flow dia memang bagus.

Trivia: Aku pernah berhubung dengan frontman kumpulan ni melalui facebook dan dia seorang yang sangat meminati puisi Rumi.

4. Transatlantic - The Return of The Giant Hogweed ft. Steve Hackett (Live)



Aku mula-mula saja search lagu The Return of The Giant Hogweed versi live dan aku terjumpa satu video Steve Hackett main dengan Transatlantic. Aku pernah dengar nama Transatlantic tapi tak tau sapa ahli band dia. Bila aku klik, Mike Portnoy yang introduce lagu ni. Aku pun masukkan ke dalam list favorite. The Return of The Giant Hogweed antara lagu yang menggunakan teknik tapping terawal dirakam.


http://www.youtube.com/user/kamerarosak

Sunday, September 18, 2011

Ulasan: OPETH The Roundhouse Tapes (CD+DVD)

Bungkusan yang sampai di rumah aku pada 6 September lepas sememangnya ditunggu-tunggu sebab mengikut estimate, bungkusan tu patut sampai pada tarikh 31 Ogos 2011. Aku memang teruja tapi apa yang mengecewakan ialah adik aku dah pergi sambung belajar pada hari bungkusan tu tiba. Jadi atas permintaan dia, aku cerita sikit salah satu barang yang berada dalam bungkusan tu, Opeth: The Roundhouse Tapes.

Keadaan kotak yang mengandungi CD dan DVD kemas dibalut plastik.

Album The Roundhouse Tapes yang aku terima ni sebenarnya adalah versi CD dan DVD yang didatangkan bersama dalam bentuk kotak. Sebelum ni, CD dan DVD dijual secara berasingan. Kepada yang tak tahu, ini adalah album live (sebab tu ada DVD.) Audio CD ada 2 keping disebabkan jumlah durasi yang panjangnya lebih kurang 1 jam 30 minit.

Selepas plastik kotak dibuka, plastik CD menanti..

Dalam beberapa tahun lepas, Opeth antara kumpulan yang menarik minat aku dalam kategori muzik progresif. The Roundhouse Tapes menjadi pilihan aku sebab seleksi lagu yang dimuatkan dalam konsert ni antara yang terbaik pada aku berbanding dua lagi album live Opeth iaitu Lamentations dan In Live Concert at the Royal Albert Hall. Biarpun lagu The Roundhouse Tapes tak sebanyak dua album yang aku sebutkan tadi, tapi seleksi lagunya ada nilai sentimental yang tersendiri. Ini setlist dia,
  1. "When" − 10:28
  2. "Ghost of Perdition" − 10:57
  3. "Under the Weeping Moon" − 10:28
  4. "Bleak" − 8:39
  5. "Face of Melinda" − 9:58
  6. "The Night and the Silent Water" − 10:29
  7. "Windowpane" − 8:01
  8. "Blackwater Park" − 18:59
  9. "Demon of the Fall" − 8:13
Kesemua lagu yang dipilih pada malam tu diambil dari setiap album Opeth bermula dari album pertama Orchid hinggalah album terkini sewaktu album ni dirakam iaitu Ghost Reveries kecuali album Deliverance, sebab apa tak pilih lagu dalam Deliverance, aku pun tak tahu tapi ada dua lagu dari album My Arm, Your Hearse dan Blackwater Park.

Tadaaa..

Berkenaan dengan pemilihan lokasi konsert, ruangnya tak sebesar Royal Albert Hall. Roundhouse kecil tetapi di sinilah banyak nama besar yang pernah main. Antara yang disebut ialah The Doors.
This place is a fucking nice venue. I heard it was used pretty much by all my favourite band in the Sixties. I heard The Doors played their European Tour here. - Mikael Åkerfeldt
Selain itu, konsert ini juga adalah konsert terakhir (kalau tak silap) bagi gitaris kumpulan ni, Peter Lindgren yang telah bermain sejak awal penubuhan Opeth lagi. Konsert ini juga menampilkan pemain drum baru iaitu Martin Axenrot (Bloodbath) yang mukanya mengikut kata Mikael macam Legolas.

Pilihan pembaca Guitar World (April 2009) kategori Extreme Metal Album.

Kualiti bunyi aku berpuas hati, sama dengan kualiti gambar. Mungkin tak boleh lawan dengan Royal Albert Hall yang nampak lebih cantik tapi kalau nak diikutkan, aku terkejut dengan kualiti gambar dia yang jelas masa mula pasang DVD (dulu tengok kat youtube).

Lagu yang dimainkan adakalanya kedengaran lagi best daripada versi studio baik dari segi bunyi dan growl Mikael. Contoh macam lagu Bleak dan The Night and the Silent Water kecuali lagu Face of Melinda sebab versi studio bunyinya lebih jazzy dengan fretless bass dan brushes. Antara lain yang aku suka ialah bila lagu Under the Weeping Moon dimainkan terus dengan lagu Bleak, memang the best!

Bleak

Special features memuatkan temubual dengan ahli band, temubual dengan penonton sebelum dan selepas konsert, soundcheck dan gallery. Temubual dengan band bagi aku biasa, aku syok tengok yang dengan penonton sebab ada di antaranya datang dari jauh, penuh dengan semangat dan aku perasaan ada seorang perempuan ni muka macam familiar, mungkin pelakon.

Secara keseluruhannya, aku berpuas hati dan aku terhibur. Biarpun begitu, aku ada komplen sikit pasal orang yang edit video dia sebab ada beberapa part gambar diubah warnanya untuk disesuaikan dengan mood lagu. Bagi aku tak perlu bagi menghayati konsert live yang epik macam ni. Apa pun, aku berterima kasih kepada adik aku, Kimi sebab dia yang belanja. We salute you!

Trivia:
1. Rata-rata penonton memilih bassist, Martin Mendez sebagai favorite act.
2. The Soundhouse Tapes (Iron Maiden) ?
  

Friday, September 16, 2011

Steve Harris dan citarasanya terhadap muzik Genesis

Sebelum ini aku selalu terbaca dekat beberapa laman web dan forum yang mengatakan album Foxtrot antara album kegemaran Steve Harris khususnya lagu Supper's Ready. Ada juga yang kata Mike Rutherford antara pengaruh utama Steve Harris untuk bermain bass. Pada aku, mungkin ini sekadar gosip Genesis-Maiden sebab aku sendiri tak dapat cari sumbernya dari mana.

Mike Rutherford

Bagi peminat Iron Maiden, mereka mesti tahu yang Steve Harris sememangnya seorang peminat muzik prog rock era 70an. Sumber pertama yang aku tahu adalah melalui album Seventh Son of a Seventh Son (1988) versi enhanced CD. Dalam CD tu, Steve Harris ada komen pasal album SSOASS yang kedengaran lebih progresif berbanding album lain. Katanya,
Because people think of Maiden as a 'metal' band they don't always realise, but groups like Jethro Tull and Genesis, that's the music I grew up with..
Baru-baru ni pula aku ada terbaca satu buku yang pada aku agak menarik untuk dimiliki kalau terjumpa. Buku tu bertajuk Mean Deviation: Four Decades of Progressive Heavy Metal. Dalam buku tu ada menyatakan beberapa album Genesis yang Steve Harris dengar ketika dia membesar iaitu album Nursery Cryme (1971) dan Foxtrot (1972) . Steve Harris juga ada menyebut salah satu lagu Genesis yang memberi impak dalam hidup dia,
"Stuff like Genesis's 'The Musical Box' still gives me goose bumps," says Harris. "It just completely changed my life. I thought it was fucking amazing, and immediately wanted to have a go at trying to play this stuff."
Aku sendiri teruja sebab lagu The Musical Box sememangnya antara lagu kegemaran aku biarpun panjangnya 10 minit. Melodi, mood dan konsep lagu tu memang terbaik. Permainan gitar dan solo Steve Hackett pun antara yang terhebat! Kemudian aku cari pula pendapat Steve Harris pasal lagu Supper's Ready.


The Musical Box

Susah juga nak cari kat internet sebab sebelum ni yang aku tahu orang cakap sumbernya dari majalah tapi aku akhirnya bernasib baik sebab terjumpa satu temubual bersama Steve Harris yang bertajuk I Hate Punk. Dalam temubual tu Steve Harris ada menyebut pasal album Foxtrot dan lagu Supper's Ready. Ini jawapan Steve Harris apabila ditanya adakah dia seorang peminat artrock,
Yea, I mean I think the Genesis album Foxtrot and especially Supper´s Ready is the best thing I ever heard in my life. It´s fantastic. As a piece of music it´s so far ahead of its time. Some might think the sound is dated. These are old albums, but to me this is great music.
Steve Harris bukan sahaja peminat lagu-lagu Genesis, dia juga berminat dengan kulit album Genesis. Ini pendapat yang diberikan oleh Steve Harris berkenaan dengan kepentingan kulit album dan juga kesan perubahan hala tuju Genesis dalam temubual yang sama,
It´s very important. The way the album covers are is an extension of the way you are understanding what you do. In the early days when I listened to the Genesis albums it was like a continuing thing you could look at. The artwork was just fantastic. It made you wanting it to put it on the back of your jacket or something. When Genesis changed they did different artwork and I was really disappointed. With Maiden we´re trying to do that thing.
Pergolakan yang berlaku dalam Genesis pada penghujung 70an sememangnya mengecewakan peminatnya termasuklah Steve Harris. Biarpun begitu, apa yang Genesis cuba sampaikan suatu ketika dahulu, kini sedikit sebanyak masih lagi diteruskan oleh Iron Maiden. Up the Irons!

Steve's 1976 diary.

Tuesday, September 13, 2011

Soal jawab bersama Steve Hackett #2

Agak lama aku peram entry ni, jadi sebelum aku terlupa lebih baik publish supaya dapat dikongsi bersama. Soal jawab ini adalah susulan kepada sesi soal jawab yang pernah aku post beberapa bulan lepas.

Steve Hackett

Soalan yang aku tanya sebenarnya merujuk kepada jawapan Steve Hackett berkenaan kumpulan mana yang kini membawa obor bagi muzik prog rock. Dia menjawab, "I think Mews are a prog band in spirit and I loved the Porcupine Tree gig." Ada sedikit kekeliruan, jadi aku pun bertanya..
Hi Steve, before this you said "Mews are a prog band in spirit". I'm a little bit confused, is it Muse or Mew? I'm also curious to know which album/song from them that impressed you. Thanks..

Hi Zulhelmi, it's Muse. The album that impressed me was The Resistance.

Mulanya aku ingat Mew sebab album baru Mew, No More Stories Are Told Today.. (2009) macam agak menarik bagi aku tapi aku silap sebab apa yang dia maksudkan ialah Muse. Dalam temubual baru-baru ni yang disiarkan dalam laman web Steve Hackett, dia ada cakap antara sebab dia suka Muse dan album The Resistance (2009) .
I enjoyed Muse. I liked the "Resistance" album. I think it was really interesting. One of the things I liked was the fact that one minute it could be rock music and the next it was classical music. The influences were paraded so openly. Music with technology and also the emotional vocal style.
Sememangnya Steve suka dengan muzik klasikal tapi bila dia cakap dia suka album Resistance daripada Muse, sesuatu yang baru bagi aku..


Salah satu lagu dalam album The Resistance.