Monday, August 22, 2011

The Shawshank Redemption: Andy Dufresne and the beauty of music..

Sesi selepas terawih di kedai kopi semalam, ada sorang member bersembang pasal rating Godfather. Katanya ada satu list tu Godfather kalah kepada satu movie, The Shawshank Redemption. Dia tanya, "Hang pernah tengok tak Shawshank Redemption?" Aku cakap, "Peh movie tu memang terbaik.."


Bagi aku, watak banduan Andy Dufresne (lakonan Tim Robbins) memang legend. Kalah Clint Eastwood dalam Escape from Alcatraz. Apa kena mengena kisah banduan dengan muzik? Andy Dufresne selain wataknya yang legend dalam cerita ni, dia juga seorang yang mempunyai semangat yang luar biasa terhadap muzik.

Aku suka pendapat Andy pasal muzik. Ini dialog dia..

Floyd: Was it worth two weeks in the hole?

Andy: Easiest time I ever did.

Heywood: Bullshit. No such thing as easy time in the hole. A week seems like a year.

Andy: I had Mr. Mozart to keep me company. It was in here (points and taps his head) and in here (gestures over his heart). That's the beauty of music. They can't get that from you. Haven't you ever felt that way about music?

Red: I played a mean harmonica as a younger man. Lost interest in it though. Didn't make much sense in here.

Andy: Here's where it makes the most sense. You need it so you don't forget.

Red: Forget?

Andy: Forget that there are places in this world that aren't made out of stone. That there's something inside that they can't get to, that they can't touch. That's yours.

Red: What're you talking about?

Andy: Hope..

9 comments:

  1. ceta ni memang best
    ko ada time ko gi carik buku Stephen King yang ada original cerita ni

    ReplyDelete
  2. sapa tak pernah nengok cerita ni memang rugi...

    btw...baca buku dia memang lebih feel...

    ReplyDelete
  3. aku tak pernah baca buku stephen king lagi, sebenarnya jarang baca novel pun..hehe. ingat nanti nak try cari satu.

    syok tengok cerita dia yang difilemkan macam green mile, the mist..

    ReplyDelete
  4. ini memang terbaik punya cerita

    ReplyDelete
  5. mr. movie maniac, cuba tgk Mystic River. aku suka Tim Robbins blakon dalam cerita tuh..

    ReplyDelete
  6. Mr. Movie Maniac, jgn lupa bg pinjam kt aku lak...

    ReplyDelete