Monday, January 16, 2012

Goth Rock

Disebabkan aku ada bercerita mengenai Peter Murphy dalam entry lepas, jadi aku rasa tak lengkap kalau tak menyentuh sedikit berkenaan muzik yang digelar sebagai goth rock. Untuk pengetahuan, Peter Murphy itu sendiri dikenali sebagai "Godfather of Goth".

Peter Murphy (kiri) bersama kumpulannya, Bauhaus.

Sesetengah pendengar khususnya remaja mungkin akan merujuk kepada My Chemical Romance atau Marilyn Manson kerana imej gothic dan penampilannya yang serba hitam tetapi hakikatnya mereka bukan goth rock.

Genre ini sebenarnya sudah terbentuk selama tiga dekad, ini secara asasnya mengenai goth rock:
Frequently misunderstood in its aesthetics and misapplied as a term, goth rock is an offshoot of post-punk that existed primarily during the early to mid-'80s. Its reputation as the darkest and gloomiest form of underground rock is largely deserved, though today that reputation stems more from the visual theatricality of its bands and black-clad followers.Sonically, goth rock took the cold synthesizers and processed guitars of post-punk and used them to construct foreboding, sorrowful, often epic soundscapes. Early on, its lyrics were usually introspective and intensely personal, but its poetic sensibilities soon led to a taste for literary romanticism, morbidity, religious symbolism, and/or supernatural mysticism.

(READ MORE)
Lagu Bauhaus pada tahun 1979 iaitu "Bela Lugosi's Dead" sering dirujuk sebagai lagu pertama yang melahirkan fenomena goth rock.


"Bela Lugosi's Dead" live at Coachella 2005

Amat menarik, lagu "Bela Lugosi's Dead" yang dipersembahkan ketika reunion Bauhaus ini dinyanyikan Peter Murphy dalam keadaan tergantung (kaki di atas, kepala di bawah) selama 9 minit dan untuk lagu "Dark Entries", ianya ditujukan kepada Ian Curtis, satu lagi nama yang cukup penting dalam pembentukan irama post-punk dan goth rock.

----------
P.S: The Cure..?

3 comments:

  1. 1st time aku dgr lagu2 dari band Bauhaus ni dari member aku yg minat dgn lagu2 berbentuk eksperimental mcm ni. yup, the cure memang ada imej goth tapi itu cuma pada imej, dari segi muzik pula (pada pendapat aku) ianya lebih kepada gabungan new romantic (ckit2 la), brit-pop and alternative. seriously, betul ker peter murphy masok islam?

    ReplyDelete
  2. Bauhaus...hmmm tak pernah dengar...will check it out

    ReplyDelete
  3. adi herman,

    yup, he is a muslim..

    LIST OF CONVERTS TO ISLAM

    peter murphy ada cakap kita boleh cari aspek spiritual dia dalam lagu2 yang dia buat..

    ---

    flamming skull,

    lagu bauhaus sebenarnya tak menekan aspek guitar solo atau shredding macam lagu metal, dia lebih kepada songwriting and guitar effects. macam bro adi cakap, experimental..hehe

    ReplyDelete